Skip to main content

Ministri pravde Turske i BiH govorili na Međunarodnom simpoziju o borbi protiv cyber kriminala

Drugog dana Međunarodnog simpozija o borbi protiv cyber kriminala obilježila je značajna posjeta visokih delegacija koje su predstavljale Ministarstva pravde Republike Turske i Bosne i Hercegovine (BiH). Među eminentnim gostima bili su NJ.E. Yilmaz Tunç, ministar pravde Republike Turske, i gospodin Davor Bunoza, ministar pravde BiH, koji su se obratili prisutnima i istakli kritičnu važnost globalne saradnje u borbi protiv cyber prijetnji.

Ministar Tunç je započeo svoj govor izrazivši zadovoljstvo što učestvuje na simpoziju, naglasivši hitnost u suzbijanju cyber kriminala u današnjem povezanom svijetu. Istakao je transnacionalnu prirodu cyber prijetnji, istakavši nužnost međunarodnog prava za efikasno regulisanje i suzbijanje ovih zločina. Ministar Tunç je pohvalio simpozij zbog uloge u okupljanju zainteresovanih strana iz različitih zemalja kako bi se zajedno suočili s ovim izazovom koji se mijenja.

U svom izlaganju je ministar Tunç također proširio kontekst međunarodnog prava i pozvao se na njegovu primjenu u savremenim globalnim pitanjima. Spomenuo je aktualne zabrinutosti vezane za Gazu, zagovarajući nastavak istraga Međunarodnog kaznenog suda o zločinima koje je Izrael počinio protiv civila. Ministar Tunç je ponovo potvrdio predanost Turske pružanju humanitarne pomoći Gazi i promicanju diplomatskih napora prema uspostavi palestinske države.

Promjenom fokusa na cyber kriminal, ministar Tunç je istakao eksponencijalni rast cyber incidenata potaknut tehnološkim napretkom. Naglasio je ključnu ulogu zakonodavstva kao temelja za efikasnu prevenciju cyber kriminala i pozvao na strateška ulaganja u podršku infrastrukturi. Ministar Tunç je priznao složenost zadatka, ali je istakao da će snažna saradnja državnih i međunarodnih institucija značajno poboljšati učinkovitost u borbi protiv cyber kriminala.

Ministar Tunç je pohvalio simpozij zbog olakšavanja međunarodne saradnje i izrazio optimizam da će rezultati događaja pružiti vrijedne akademske uvide koji će voditi donošenje politika u zemljama učesnicama. Istakao je nadolazeće potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između Turske pravosudne akademije i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), naglasivši njegovu važnost za buduće zajedničke inicijative i programe.

Osim toga, ministar Tunç je podijelio uvide u napore Turske u borbi protiv cyber kriminala i naglasio ključnu ulogu obrazovanja u osnaživanju pravosudnih vlasti za efikasno suočavanje s kriminalom i korupcijom. Govor je zaključio je pohvalom Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu za njegova postignuća tokom svoje 20-godišnje historije i obećao nastavak podrške za njegov rast i razvoj.

Nakon govora ministra Tunç, gospodin Davor Bunoza, ministar pravde BiH, izrazio je riječi zahvalnosti prema Turskoj za njenu stalnu podršku pravosudnim institucijama BiH. Ministar Bunoza je priznao teške izazove koje cyber kriminal predstavlja u BiH, navodeći probleme poput fragmentiranih vlasti i nedostatka stručnjaka za IT. Pohvalio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu za njegov doprinos obrazovanju budućih specijalista za cyber kriminal i naglasio hitnu potrebu za tehnološkim nadogradnjama kako bi se ojačale cyber odbrambene sposobnosti BiH.

Ministar Bunoza je zaključio izlaganjem bh zajedničkih napora s državnim, regionalnim i međunarodnim partnerima u borbi protiv cyber prijetnji. Naglasio je ključnu ulogu reformi pravosuđa i javne uprave u usklađivanju BiH s EU standardima, posebno u svjetlu nedavnog otvaranja pregovora o pristupanju između BiH i EU.

Današnje sesije na simpoziju nastavit će se panelom sa istaknutim govornicima koji će se fokusirati na elektronske dokaze i istražne tehnike u borbi protiv cyber kriminala. Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između Turske pravosudne akademije i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu naglašava predanost unaprijeđenoj saradnji u pravnoj edukaciji i praksi, odražavajući zajedničku posvećenost suočavanju s cyber kriminalom putem kolektivnog djelovanja i inovacija. Sporazum o razumijevanju potpisali su predsjednik Turske pravosudne akademije, gospodin Muhittin Özdemir i rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini

Featured Posts

Kontakt