Skip to main content

Međunarodni simpozij o borbi protiv sajber kriminala počeo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

Međunarodni simpozij o borbi protiv sajber kriminala počeo je u srijedu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu s istaknutim gostima i govornicima iz različitih zemalja, ističući zajednički napor u borbi protiv sajber prijetnji i jačanju globalnih mreža.

Trodnevni događaj, koji su organizovali Turska pravosudna akademija, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), Centar za obuku sudaca i tužilaca FBiH (CEST FBiH) i Pravni fakultet Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), ima za cilj obraditi ključna pitanja koja se tiču sajber kriminala i njegovih implikacija u okviru međunarodnog prava.

Svečana ceremonija otvaranja, održana u srijedu, okupila je ugledne goste iz Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Dr. Arben Murtezić, direktor CEST FBiH, izrazio je zahvalnost za zajedničko organizovanje tako prestižnog događaja i naglasio važnost međunarodne saradnje u borbi protiv kriminala. Izrazio je zahvalnost Turskoj pravosudnoj akademiji i TIKA-i na podršci te se nada jačoj saradnji nakon simpozija.

Gospodin Slobodan Zec, direktor Centra za obuku sudaca i tužilaca Republike Srpske, se zahvalio u ime svoje institucije za kontinuiranu podršku turskih institucija u jačanju pravosudnog sistema i borbi protiv kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik pravosudne akademije, gospodin Muhittin Özdemir, istakao je temeljnu prirodu pravde u svakom društvu i naglasio ulogu međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala. Naglasio je obimnu saradnju Turske pravosudne akademije s globalnim partnerima kako bi se efikasno suprotstavili sajber prijetnjama.

Gospodin Erdınç Işık, koordinator TIKA-e za BiH, detaljno je govorio o doprinosu TIKA-e Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te potvrdio kontinuiranu podršku inicijativama usmjerenima na suzbijanje sajber kriminala.

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a, pozdravio je učesnike i istakao značaj borbe protiv sajber kriminala u današnjem svijetu. Naglasio je važnost uspostavljanja saradnje i veza u ovom segmentu budući da ovaj tip kriminala ne poznaje granice i povezan je s veoma važnim IT sektorom koji danas upravlja svim aspektima obrazovanja i društvenih aktivnosti. Također je dodao da IUS kao univerzitet uključuje Pravni fakultet, koji se razvija po pitanju brojeva i postignuća te da će takvi događaji i rasprave biti korisni za fakultet i osoblje.

Prvi dan simpozija obuhvatio je dva panela koji su se fokusirali na "Trenutno stanje sajber kriminala i sigurnost IT sistema" i "Borba protiv sajber kriminala unutar međunarodnog zakonodavstva." Ove rasprave okupile su stručnjake i učesnike kako bi razmijenili uvide i strategije prema ujedinjenom frontu protiv sajber prijetnji.

Simpozij, sa svojom raznolikom zastupljenošću i sveobuhvatnim dnevnim redom, postavlja temelje za značajni dijalog i saradnju u suočavanju s jednim od najvažnijih izazova našeg digitalnog doba. Kako događaj odmiče tokom sljedeća dva dana, učesnici su spremni produbiti svoje razumijevanje i uspostaviti nove partnerske odnose kako bi se efikasno zajednički suprotstavili sajber kriminalu.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini

Featured Posts

Kontakt