Skip to main content

Forenzika: Posjeta Centru za vještačenja i istraživanje

Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federacije Bosne i Hercegovine je ugostio studente Pravnog fakulteta (FLW) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), koji su bili u pratnji profesorice dr. Ene Kazić-Çakar.

Nakon uvodnih govora zamjenika direktora Centra, gospodina Muhidina Rašidovića i gospođe Selme Šikalo, šefice Odjela za daktiloskopsku identifikaciju i vještačenja, ova informativna posjeta je započela obilaskom Odjela za forenzička vještačenja mobilnih telefona, gdje su studenti stekli neprocjenjiv uvid u operativne metodologije odjela i susreli se s intrigantnim studijama slučaja. Zatim su istražili Odjel za daktiloskopsko vještačenje, gdje su se upoznali sa pedantnim tehnikama koje se koriste u otkrivanju i identifikaciji otisaka prstiju, zajedno sa složenim procesom pripreme ekspertnih svjedočenja i prezentacije pred sudom.

U nastavku ove obrazovne posjete, studenti su se uputili u područje analize rukopisa, hemije i analize DNA, gdje su se upoznali sa operativnim procedurama i najsavremenijim mašinama koji se koriste u tim odjelima. Krunski segment njihove posjete odigrao se u Odjelu za balističko vještačenje, gdje su studenti vidjeli metodologiju i opremu ključnu za operacije odjela. Praktične demonstracije objasnile su bit i značaj rada odjela, nudeći konkretnije primjere njegovog utjecaja. Bez sumnje će ova posjeta značajno unaprijediti razumijevanje studenata o lekcijama iz predmeta Criminal Procedure Law.

Zahvaljujemo se menadžmentu i osoblju Centra na njihovoj gostoljubivosti i informativnim predavanjima, koja su obogatila akademsko iskustvo studenata.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini

Featured Posts

Kontakt