Skip to main content
IUS FLW Vis Moot tim osvojio drugo mjesto

IUS FLW Vis Moot tim osvojio drugo mjesto

Tokom dvodnevnog, petog godišnjeg Pre-Moot takmičenja koje se održalo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, od 10. do 11. februara 2023. godine, Vis Moot tim Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je osvojio drugo mjesto!

U ovom izuzetno konkurentnom događaju, tim IUS-a je bio najbolje plasirana ekipa iz Bosne i Hercegovine sa ostvarenim drugim mjestom nakon pobjednika sa Sveučilišta u Zagrebu.

Pravni fakultet (FLW) IUS-a su predstavljali studentica Lejla Jakupović, te instruktori gđa Fahira Brodlija i dr. Kenad Osmanović. Lejla je uvrštena među najbolje pojedinačne govornike takmičenja.

U takmičenju su učestvovali timovi iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Zenice, Saarlanda (Njemačka), Zagreba (Hrvatska) i Prištine (Kosovo), koji su argumentovali svoje slučajeve u simuliranim arbitražnim parnicama pred panelima koje su činili stručnjaci, profesori i praktičari međunarodne arbitraže. IUS tim će otputovati u Beč na finale koje će se održati od 31.03. do 06.04.2023. godine.

Willem C. Vis takmičenje iz međunarodne trgovačke arbitraže je najveće međunarodno takmičenje za studente prava, a okuplja više od 380 univerziteta i 2000 studenata iz cijelog svijeta. Studenti se takmiče u dvije faze: prva faza je izrada sporazuma u pisanoj formi na osnovu kompleksnog hipotetskog slučaja iz međunarodnog zakona o trgovini, a potom argumentuju svoje slučajeve pred arbitražnim sudovima u simuliranim parnicama. Vis Moot je priznat kao jedna od najučinkovitijih metoda koje doprinose akademskom i profesionalnom razvoju studenata prava, a Pravni fakultet IUS-a već treći put učestvuje u ovom takmičenju.

Čestitamo FLW timu na ovom uspjehu! Ponosni smo na vas! 

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini

Featured Posts

Kontakt