Skip to main content

Javno predavanje dr.sci. Davida Pettigrewa o “Tranzicijskoj pravdi i očuvanju sjećanja”

Dr.sci David Pettigrew je 26.11.2021. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održao predavanje o “Tranzicijskoj pravdi i očuvanju sjećanja” na ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Predavanje je imalo za cilj istaći potrebu da Visoki predstavnik podrži izgradnju nacionalnih memorijalnih mjesta na lokacijama nekadašnjih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini kako bi se zaštitili preživjeli i stimulirala tranzicijska pravda u zemlji.  

Dr. Pettigrew je naglasio da je situacija u BiH teška jer bez obzira na presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju da se genocid dogodio u Srebrenici, a ratni zločini u nekoliko drugih općina, Republika Srpska (RS) poriče ove činjenice i ne dozvoljava preživjelima izgradnju memorijalnih mjesta. Nadalje, RS koristi psihološko zastrašivanje, te negira genocid kako bi spriječili izbjeglice da se vrate svojim domovima. Ovo znači da ne živimo u postgenocidnom društvu jer se genocid nastavlja i dalje, ali u obliku kulturocida.    

Restorativna pravda je jedan napor da se ispravi zlo koje je učinjeno. To je izjava o prihvatanju odgovornosti za počinjene zločine. Negiranje genocida, kao oblik govora mržnje, se treba krivično goniti isto kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Bez obzira na zakon koji brani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, RS i dalje nastavlja istu praksu, što je nepoštivanje ljudskih prava i prava na očuvanje sjećanja. Preživjeli nisu zaštićeni i dalje prolaze kroz traumu i zastraživanje, a jedan od načina da dobiju mir i pravdu je da im se omogući izgradnja memorijalnih centara za žrtve.   

U mnogim mjestima u RS-u se negira genocid: Foči, Kalinoviku, Višegradu, itd. Ovo su mjesta gdje su Bošnjaci prije rata bili većinsko stanovništvo. U Omarskoj, koja je bila jedan od najozloglašenijih koncentracionih logora tokom rata, preživjelima se nije dozvolila izgradnja memorijalnog centra. Dozvoljeno im je da se okupe na tri sata kako bi odali počast žrtvama.  

Nakon predavanja je uslijedila sesija pitanja i dogovora gdje su prisutni imali priliku postaviti pitanja i razgovarati o ovom veoma važnom pitanju. Događaj je vodila dr.sci. Ena Kazić-Çakar, docent na Pravnom fakultetu na IUS-u.

  

Dr. Pettigrew je profesor filozofije na Državnom univerzitetu Southern Connecticut u New Havenu gdje također predaje i Izučavanje holokausta i genocida. Predaje i piše o genocidu u Bosni i Hercegovini. Njegov dokumentarni film “The Geography of Genocide in Srebrenica: Redeeming the Earth” je 2011. godine bio službeni izbor za Međunarodni filmski festival u Srebrenici. Dr. Pettigrew je također i član Odbora Bosansko-američkog edukacijskog centra i instituta za genocid u Chicagu, član Međunarodnog stručnog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, član Upravnog odbora Programa za izučavanje genocida na Yale univerzitetu i član KRUG 99, asocijacije nezavisnih intelektualaca osnovane tokom opsade Sarajeva.   

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini

Featured Posts

Kontakt